Tijdens het kerstweekend had ik ineens tijd om allerlei dingen te doen. Hupsakee, Willemijn lekker bij haar pappa en ik aan de slag. Met een stukje huishouding, maar ook andere dingen die aan het einde van het jaar altijd spelen. Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering, bijvoorbeeld!
Afgelopen jaar heb ik niet echt rondgekeken naar verschillende zorgverzekeraars. Ik was eigenlijk prima tevreden en had ook geen zin in het gedoe. Want laten we heel eerlijk zijn: het is best een uitzoekwerk. Zeker wat de aanvullende verzekeringen en eventuele extra’s betreft. En natuurlijk de prijs, want ik wil ook niet teveel betalen. Dit jaar heb ik een ander uitgangspunt genomen. Net zoals met onze keuze voor een duurzame bank, wil ik graag ook de keuze voor een zorgverzekering op basis van duurzaamheid maken. Via de Eerlijke Verzekeringswijzer had ik al geprobeerd wat wijzer te worden, maar deze is niet specifiek voor zorgverzekeringen en heeft over de meesten helaas geen informatie. Gelukkig heeft Leonie Hosselet van PowerSwitch dit wat beter uitgezocht en de resultaten op een rij gezet. Ik neem jullie graag mee in mijn stappenplan-verzekering-kiezen op basis van duurzaamheid.
Wat blijkt: verzekeringsland in algemene zin is niet heel duurzaam, dus dat geldt ook voor de zorgverzekeraars. ASR is leider op dat gebied, ondanks de onvoldoende die ze voor klimaatverandering krijgen in de Eerlijke Verzekeringswijzer. Maar goed, de overige partijen hebben een zwaardere onvoldoende, dus er is echt gewoon werk aan de winkel. Ook Achmea en Menzis vallen qua zorgverzekeraars nog onder de Top Performers. Mijn zoektocht naar een passende zorgverzekering leverde dus drie verzekeraars op – met overigens meer verschillende verzekeringen, Achmea biedt wel 8 verschillende verzekeringen aan – van waaruit ik verder kon kijken.
Ik ben fan van vergelijkingssites en heb dus Independer maar even opgestart. Ja, ik weet dat ze niet onafhankelijk zijn, maar ze geven wel degelijk een prijsoverzicht, een overzicht van de inhoud van de toepasselijke aanvullende verzekering(en) en een indicatie in hoeverre je vrije keus hebt in het kiezen van je ziekenhuis of behandelaar. Wat een ontzettende spreiding is er! Bizar eigenlijk. Met mijn wensen qua aanvullende verzekering kreeg ik ruim 50 hits, variërend in prijs van 110 tot 147 euro. Kijkend naar de 10 goedkoopste, waar overigens ook een flink deel van de top 10 qua prijs-kwaliteit verhouding in zit volgens Independer, dan kreeg ik 4 opties van ASR of Achmea. Daarnaast staat onder meer de HEMA zorgverzekering in beide top-tien lijsten, en Zorg en Zekerheid, die in de regio Leiden erg sterk vertegenwoordigd is. Bij 2 verzekeringen van Achmea zijn de ziekenhuizen bij mij in de buurt niet gecontracteerd of zonder bijbetaling te bezoeken. Niet bepaald handig! Je snapt dat die dus gelijk afvallen.
Qua prijs schelen de overgebleven zorgverzekeringen – De Friesland Zorgverzekeraar en Ditzo – slechts 1,30 per maand, dus iets minder dan 16 euro op jaarbasis, met De Friesland Zorgverzekeraar als goedkopere optie. De aanvullende verzekering van Ditzo biedt wat meer rond zwangerschap en geboorte, alternatieve geneeswijzen en reizen. Aangezien ik inmiddels voor de tweede keer gebruik heb gemaakt van de diensten van een lactatiekundige, is Ditzo voor mij dus de betere optie. Plus dat deze bij ASR hoort en dus ook de duurzamere optie is! Dat is mooi meegenomen.
Mijn keuze is dus gemaakt. Wil jij ook op de valreep nog een andere zorgverzekering kiezen? Misschien heb je dan iets aan mijn verhaal 🙂