In maart 2016 hebben Jeroen Schrama en Anne Gotink meer dan 100% van het benodigde bedrag voor de verpakkingsvrije winkel Leiden opgehaald door een crowdfundingactie. Ze zijn hard bezig met het vinden van de fysieke locatie, hebben al kasten aangeschaft voor in de winkel, stonden op de markt met bevrijdingsdag en doen nog 101 andere dingen om te zorgen dat ook Leiden binnenkort een verpakkingsvrije winkel krijgt.
Een winkel waar je zelf je herbruikbare verpakkingen meeneemt en waar vooral lokale producten worden verkocht… super! Maar waarom hebben de initiatiefnemers dit eigenlijk gestart, wat hopen ze te bereiken en wat zijn hun grote voorbeelden in de wereld van afvalvermindering? Ik stelde vier vragen aan Jeroen Schrama om daar achter te komen.
Hoe zijn jullie op het idee van de winkel gekomen?
Twee jaar geleden hoorde ik van de crowdfundingactie voor Bag & Buy. Daar was ik heel enthousiast over en omdat ik toen nog in de lokale politiek zat, vroeg ik de wethouder of hij een verpakkingsvrije winkel niet een meerwaarde vond voor Leiden. Hij vond het concept sympathiek, maar vond het geen taak voor de gemeente om daar werk van te maken. Dus toen besloot ik een jaartje later om de handschoen zelf op te pakken. Het liefst in een leeg kantoorpand om ook dat probleem aan te pakken, met mogelijke ruimte voor urban farming en lage huren als bonus.
Waarom is het belangrijk om afval te verminderen?
In de natuur bestaat afval niet, dus we hebben – gezien onze afvalberg – de plank al een paar keer behoorlijk mis geslagen. Ook legt afval een grote druk op de draagkracht van onze planeet. Zowel qua uitputting (want afval bestaat uit 1 of meer grondstoffen) als qua vervuiling (zie de plastic soup). Afvalvermindering is dus goed voor de draagkracht van de planeet; minder dieren komen erdoor in de problemen en ons straatbeeld wordt een stuk netter.
Wat doe je zelf rondom afvalvermindering?
Ik ben een anti-materialist en consuminderaar, waardoor ik heel weinig goederen koop. En als ik boodschappen doe, neem ik altijd een tas mee. Ook bv richting snackbar. In de supermarkt gebruik ik lege broodzakken voor het fruit. (drie)dubbel verpakt voedsel laat ik zoveel mogelijk liggen, zeker als er goede alternatieven zijn. En ik ben lid van de bieb, speel-o-theek en lid van peerby.com.
Wat zijn voor jou inspirerende voorbeelden van mensen of initiatieven die het afvalprobleem aanpakken?
Merijn Tinga (plastic soup surfer), de Surfriders foundation voor hun beach clean up acties, peerby.com en het boek ‘De blauwe economie’. Maar er zijn – gelukkig – al veel meer mensen en organisaties die werken aan een afvalvrije wereld. Dus door de juiste vooruitgang kunnen we weer terug naar de natuur, waar afval niet bestaat.